När det vankas semester eller andra resor som involverar att man lämnar hemmet i några dagar är det för många en självklarhet att familjens fyrbenta vänner ska följa med. En hund utgör en stor, och självklar del i de flesta familjer, och det är ofta som både mor- och farföräldrar eller andra släktingar vill träffa den fyrbente familjemedlemmen. Men är det bilen som ska användas som transportmedel måste man ställa sig den viktiga frågan: hur transporterar man sin lurvige vän bäst?

Jag vill inte läsa, jag vill veta vilken som är den bästa hundburen.

(klicka på länken ovan för att bli nedscrollad till mina rekommendationer)

Tre olika alternativ

Det finns tre olika sätt för att transportera en hund på ett säkert sätt: fastspänd med sele och bälte, i bagaget med skyddsnät och i en lämplig hundbur. De två först alternativen har däremot flera nackdelar.

I bagaget med skyddsnät

En hund som kan röra sig fritt i bagaget riskerar att få allvarligt skadar om olycka är framme och bilen kolliderar med ett annat fordon eller glider av vägen. Det försvårar även alla lastmöjligheter, vilket är ett stort problem om man ska vara borta en längre tid.

Säkerhetssele

Att skaffa en säkerhetssele och fästa hunden i ett av bältesspännena är då säkrare, men nödvändigtvis inte bättre för hunden. Forskning har visat att hundar har lättare för att bli åksjuka om de sitter eller ligger på en större yta i bilen. Dessutom tar en hund som sitter fastspänd i t.ex. baksätet upp både en eller två platser beroende på hundens storlek.

Hundbur

Det sistnämnda alternativet, att skaffa en hundbur till bilen, är det absolut säkraste alternativet och det mest rekommenderade.

Den bästa hundburen fungerar inte som en råttfällaDet är dock av yttersta vikt att man inte blandar ihop en transportbur med en hundbur av det slag man använder under t.ex. utställningar. Dessa kan utgöra en stor säkerhetsrisk som kan ha förödande följder om de används under bilfärd och man ska alltid välja en transportbur som är anpassad och testad för bilresor. Det finns flera olika modeller av hundburar för att passa både hundar, bilar och ägare. De flesta är tillverkade för att placeras i bagaget, men det finns även burar av mindre slag som kan placeras i något av bilens passagerarsäten. Normalt brukar inte tanken på hundar i hundbur innebära något positivt, men det finns faktiskt många hundar som tycker om sina hundburar, och framförallt de som är förknippade med den roliga aktiviteten: ”åka bilen”.

Ge hunden en positiv upplevelse

En hund som inte tycker om att åka bil kan vara ett stort problem. Det kan vara jobbigt för både föraren och för andra medpassagerare om hunden uppvisar tydliga tecken på stress och oro. En hund som blir åksjuk i varje rondell är inte roligt. Att träna på att åka bil är något som rekommenderas av nästan alla uppfödare och hundtränare och det är bra att börja redan när hunden är valp. Ju tidigare man lär hunden var dess plats i bilen är, desto bättre. Däremot ska man vara försiktig med att belöna ett bra beteende i bilen med hundgodis eller andra läckerheter. En hund som precis har ätit eller fått godis löper större risk att bli åksjuk, oavsett om de inte tenderar att bli det i vanliga fall. För att vara på säkra sidan rekommenderas det därför att man alltid har med sig en rulle med hushållspapper och en flaska vatten under varje bilresa.

Följ jordbruksverkets direktiv!

Jordbruksverket, som har satt restriktionerna och reglerna för hur sällskapsdjur ska behandlas, har tydliga direktiv när det gäller transportering av en hund. Hunden får inte Jordbruksverket har direktiv för hundburar till billida eller ta skada av transporten och det är ägarens ansvar att hela tiden ha uppsikt över hunden under resans gång. Om hunden färdas i hundbur måste buren passa bilens utrymme på ett sådant sätt att den kan vara väl förankrad och att hunden har tillgång till god ventilation och skugga. En hund får inte vistas i något slags stillastående fordon längre än max 3 timmar utan rastning, oavsett om den sitter i en hundbur eller ej. Temperaturerna stiger fort i bilen och eftersom hundar inte svettas på samma sätt som vi människor, eller kan kyla ned sig, kan en lång vistelse i en stillastående, varm bil ha allvarliga konsekvenser.

Krav på storlek av transportbur

Enligt Jordbruksverkets föreskrifter måste längden på varje hundbur för en enskild hund vara hundens längd från nos till sittbensknöl, i normal stående ställning, gånger 1,10. Bredden ska vara hundens bröstvidd gånger 2,5, och höjden ska vara tillräcklig för att hunden ohindrat ska kunna stå i normal ställning, utan att huka sig eller sänka huvudet. Det är godkänt att transportera flera hundar i samma hundbur, förutsatt att hundarna klarar av att vistas i samma bur utan att det uppstår bråk eller andra problem. Däremot måste en hundbur med flera hundar i, hela tiden ökas i bredd med måttet på den största hundens bröstvidd för varje hund.

Övriga viktiga direktiv för bilburar

Oavsett vilken hundbur till bil man har är det inte tillåtet att transportera en löpande tik tillsammans med o-kastrerade hanhundar. Det är heller inte tillåtet att transportera en valp i bil innan naveln har läkt igen helt, och valpen ska minst vara en vecka gammal. En dräktig tik får heller inte transporteras i bil två veckorna innan planerad valpning eller tidigare än en vecka efter valpning. Dessa regler, förutom löpande tik tillsammans med hanhundar, får kringgås om det är fara för hundens hälsa och man snarast måste uppsöka en veterinär. Däremot är det ytterst försiktig körning som gäller och det rekommenderas att man har ytterligare en person i bilen som hela tiden kan se till hunden eller valparna.

För de som har flera slädhundar gäller andra transportregler, men varje hund måste fortfarande vara väl säkrad i fordonet och ha tillgång till god ventilation.

Ge en positiv upplevelse för resten av medpassagerarna

En hund som inte är väl fastspänd i en hundbur till bil kan vara ett hinder för föraren och de andra medpassagerarna. En hund som får röra sig fritt i bilen kan till och med vara en fara för trafiken, då plötsliga skällande eller kast mot fönsterrutorna kan skrämma föraren till hastiga rattrörelser som kan påkalla fara både för fordonet och de andra trafikanterna. Val av transportbur för hund är därför minst lika viktigt för föraren som det är för hunden.

Se till att hundburen är skrammelfri

se till att bilburen inte skramlar Ett vanligt problem med hundburar av äldre, och sämre kvalitet är att de skramlar och låter, vilket inte brukar uppskattas av varken hund eller resenärer. Så ska du köpa en begagnad hundbur så se till att kolla att den är skrammelfri.

De äldre bilburarna brukar även vara svåra att fästa i säkerhetsöglorna och man får bråka med både spännband och andra säkerhetsanordningar. I dag är de flesta nya hundburar anpassade efter bilarnas form och de är inte längre fyrkantiga stålburar som varken är krocktestade eller anpassade för bilresor. Nu ligger fokus på säkerhet och komfort.

Krocktestad transportbur hund

Att krocktesta hundburar eller annan djurförvaring under transport är inget som ligger högt upp på prioriteringslistan för bilföretagen. Varför det är så är ett mysterium. Att ha sällskapsdjur är knappast utmärkande för Sverige med tillhörande grannländer.

I Sverige görs de enda krocktesterna med djurburar av ett oberoende institut. Testmetoden kallas för SPCT Sate Pet Crash Test och görs av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Där testar man burarnas hållbarhet vid både frontalkrock, påkörning bakifrån samt voltning. Alla som har tagit körkort kommer säkert ihåg att man fick lära sig att en ospänd last, vilket tyvärr hundar räknas som om de inte är fastspända, på t.ex. 8 kg vid en hård inbromsning i 80 km/timmen väger ca. 400 kilo om den kommer farandes från baksätet eller framsätet. En labrador, tillika Sveriges vanligaste hundras, väger mellan 25–35 kg. Man behöver inte vara något geni i matte för att räkna ut vilken kraft de får vid en bilolycka.

Så, den som anser att man inte behöver spänna fast sin älskade vän, eller som tycker att hunden ser så ledsen ut i sin hundbur, borde verkligen tänka efter en gång till. Är det värt att riskera allt bara för att man inte orkade skaffa rätt hundbur?

Att välja transportbur hund

Tidigare fanns det en djurskyddsmyndighet i Sverige. Det var den myndighet som bestämde de exakta måtten och reglerna för hur en hundbur skulle vara utformad och vad som var hundens bästa. Men när den myndigheten lades ned och Jordbruksverket tog över, försvann de reglerna. Istället har man tagit fram riktlinjer för storleken på burarna. Det finns alltså inga fastslagna regler för några av nedanstående direktiv.

Däremot får man inte använda en utställningsbur för att transportera en hund. Dessa är ihop fällbara och kan vid kraftiga stötar och kollision fällas ihop. Buren slås ihop, precis som en råttfälla, och om hunden inte klarar av att hålla emot buren kan det ha ett förödande slut och vänta ägaren allvarliga konsekvenser.

Många av de nya, moderna transportburarna har lås på dörrarna, vilket gör att hunden inte själv kan öppna burdörren och hoppa ut direkt när matte eller husse öppnar bagageluckan. Det finns också flera hundburar som har extra öppningsmöjligheter i t.ex. taket eller på sida in mot bilen. Detta förenklar arbetet med att få ut hunden ur bilen vid kollision bakifrån eller om bagageluckan inte längre går att öppna.

Man kan med fördel tänka lite extra på materialet när man väljer hundbur. Vissa material är mer stöttåliga och tål väta utan att rosta. Man kan med fördel välja en transportbur som också kan användas vid andra tillfällen, t.ex. vid lydnadskurser eller utställning, men fokus ska alltid ligga på att buren ska skydda hunden på ett säkert och bekvämt sätt under transport. Om din hund är något av en gnagare och som, även om den tycker om att åka bil, har en förkärlek att gnaga på gallret till sin hundbur ska du välja ett starkare material som tål ett och annat bitmärke utan att tappa sin funktion.

Som tidigare nämnt finns det tydliga riktlinjer för hur stor en hundbur måste var för hunden som vistas i den. Normalt finns det fyra olika storlekar, som i sin tur finns i olika modeller och utseende: x-small, small, medium och large. Som storlekarna indikerar är den minsta storleken till för de minsta hundraserna och den största för den större hunden.

Du som ägare vet vad din hund föredrar och man kan välja en större hundbur till en mindre hund. Om hunden inte tycker om att ligga på hårda underlag kan man lägga in en tunn gummimatta eller filt i buren så den blir skönare att ligga och sitta i. Däremot får underlaget inte vara för glatt eller glida runt. Det kan göra att hunden halkar lättare under bilfärder på ojämna underlag. Ett tips är att antingen lägga in ett anti-slip underlag under filten eller, om materialet tillåter det, fästa dubbelsidig tejp längs kanterna på hundens hundbur och se till att trycka fast det mjukare underlaget ordentligt.

Att köpa rätt hundbur till bilen

När man ska välja hundbur är det inte bara hundens säkerhet man tänker på. Det är den egna säkerheten, säkerheten för de andra medpassagerarna och de andra trafikanterna ute på vägarna. All form av transport innebär risker. Det är något som alla är medvetna om vare sig man är djurägare eller inte. Valet av hundbur är väsentligt och det räcker inte att bara köpa första bästa hundbur – man måste fördjupa sig mer i marknaden. Det kanske låter omständligt, men det är inte särskilt svårt och dessutom finns det mesta du behöver veta på den här hemsidan. Det billigaste alternativet är inte alltid det bästa och det är viktigt att man köper en hundbur som passar till familjens bil. Längre ner kommer jag ge mina rekommendationer

De flesta burtillverkare har listor över vilka bilmodeller som buren passar till, men om man är osäker är det viktigt att man frågar kundtjänst eller personalen i butiken man handlar i. I de fallen då man är osäker, eller inte finner tillräckligt med information, är det viktigt att man tar reda på det. Det går inte att chansa med säkerheten och det är bättre att fråga en gång för mycket än ingen gång alls.

Mina rekommendationer

Det finns ganska många alternativ beroende på plånbok, vilken hund du har samt vilken bil du har. Alla rekommendationer jag ger här kan du räkna med är säkra alternativ som håller hög kvalitet.

Jag vill ha den bästa och säkraste hundburen

Den mest robusta och bästa hundburen på den Svenska marknaden är enligt många och även mig Mim Hundbur. Som alltid är det ju tyvärr även så att smakar det så kostar det. Mim-burar ligger högt i pris och singel-modellen kostar ca 5000kr. Mim Variocage är den enda transportburen på den Svenska marknaden som uppfyller kraven för krock bakifrån. Andra positiva egenskapen är att burarna är Svensktillverkade och har en smart lösning för nödutgång om olyckan är framme.

mim variocage hundbur

Standardmodellen heter Mim Hundbur Variocage Enkel och passar för de flesta hundar och bilar.

Här klickar du för att köpa Mim Hundbur Variocage Enkel

Är du osäker på vilken modell du ska köpa kan du läsa på min sida om: Mim hundbur, där hittar du storleksguide och får svar på alla frågor.

Jag vill ha kvalitet till bästa pris

Går vi ner lite i pris hittar vi Artfex hundburar, även de Svensktillverkade. Artfex hundburar håller hög kvalitet. Det du får är en praktisk, prisvärd och säker hundbur.

Artfex bilbur

Standardmodellen heter Artfex hundbur och ser ut som den på bilden.

Här klickar du för att köpa den.

Det finns även modeller med högre tröskel, dubbelburar och lite andra modeller, så är du osäker på vilken modell och storlek du vill ha så kan du läsa om det här: artfex hundbur

Bubblare #1 Dogman Hundbur

Egentligen är det lite taskigt att lägga Dogman som bubblare, men anledningen till att jag gör det är att för mig så är Dogman på lite annan marknad än Mim och Artfex. Dogman säljer utmärkta mindre burar som du kan använda inte bara till att ha i bilen. De har även en stabil aluminiumbur.  Dogman är också de Svensktillverkade, så ett köp från Dogman sparar på miljön.

Här kan du läsa mer: Dogman hundbur

Bubblare #2 Trixie Hundbur

Anledningen att jag lägger även Trixie som bubblare är av 2 anledningar: dels samma som för Dogman, de är på lite annan marknad än strikta hundburar. De säljer främst mindre transportburar(och massor av andra typ av produkter). Samt att det inte är ett Svenskt företag. Är det viktigt för dig som det är för mig att spara på miljön, då bör man köpa Svensktillverkade produkter för att burarna ska ha transporterats så kort sträcka som möjligt innan den dyker upp vid din ytterdörr.

Här kan du läsa mer: Trixie hundbur

Det var lite information om hundburar, jag hoppas du hittade vad du söker och jag önskar dig en fortsatt underbar dag!