Allt om Amerikansk Pitbullterrier

Amerikansk pitbullterrier, eller enbart pitbullterrier, pitbull som de också benämns, är en kraftigt och atletiskt byggd ras som är avlad med fokus på sina kamp-egenskaper. Rasen klingar tyvärr negativt i mångas öron då den dras med ett dåligt rykte bland annat för att den tidigare använts i hundkamper och för att rasen fått mycket uppmärksamhet i media i samband med olyckor som inträffat där hundar av ”pitbull-liknande” ras varit inblandade. Faktum är att pitbullterriern är en vänlig och inte särskilt aggressiv ras, men det finns mycket som är bra att ha koll på när det gäller rasen för att man ska förstå sig på den och var det dåliga ryktet kommer ifrån.

Pitbullens bakgrund

Amerikansk Pitbullterrier

Pitbullterriern härstammar ursprungligen från engelska bull- och terrierhundar som korsats med andra raser för att åstadkomma en stor och rejäl ras. De första hundarna importerades till USA från Storbritannien omkring 1850-talet och användes till olika ändamål, bland annat som gårdshund, boskapshund, till sällskap och även som kamphund. Rasen Amerikansk Pitbullterrier stambokfördes första gången år 1898 i UKC (United Kennel Club), en av de största rasklubbarna i USA idag. Pitbullterrierns historia i Sverige är lite otydlig, troligen importerades de första hundarna någon gång under 1950-talet, men uppgifterna om det är osäkra.

Varifrån kommer pitbullens dåliga rykte?

Det som startade det negativa ryktet kring rasen var bland annat en händelse i USA under 1980-talet. En hundfångare skulle fånga in en vakthund av rasen American Staffordshire Terrier (som är nära besläktad med pitbullterriern) och blev allvarligt biten i samband med det. Intresset för denna typ av hund spred sig bland personer som egentligen var helt olämpliga hundägare och ville ha en hund av helt fel anledningar.

Här i Sverige uppmärksammades en hundägare som importerat fyra sydafrikanska ”pitbull-hundar” i bland annat i TV-programmet Kalla Fakta. Programmet hette ”Dom kallar oss mördarhundar” och när hundarna presenterades på det sättet väckte även det intresse hos fel personer.

När olämpliga hundägare skaffar hundar att ha som ”vapen” eller för att stärka sin image skapar det många problem. Hundarna får inte rätt uppfostran, vilket såklart är viktigt oavsett vilken ras det gäller, rasens rykte påverkas negativt och den oseriösa handeln och aveln som uppstår i och med den ökade efterfrågan gör att det är svårt att veta vad en pitbullterrier egentligen är.

Så vad är en pitbull?

Benämningen pitbull kan syfta till flera olika raser, och används ofta som ett samlingsnamn men egentligen pitbull en förkortning av Amerikansk Pitbullterrier, och den ska vara registrerad i någon av rasklubbarna i USA, exempelvis United Kennel Club (UKC) eller American Dog Breeders Association (ADBA) som är de två största klubbarna för rasen.

I Sverige är rasen inte godkänd av Svenska Kennel Klubben (SKK) och kan därför inte registreras som renrasig. Anledningen till att rasen inte är godkänd är för att det strider mot svensk lag att avla på enbart kamp-egenskaper, och här registreras de därför som blandraser även om de skulle vara renrasiga. För att vara säker på att hunden verkligen är renrasig ska det finnas stamtavlor för båda föräldrarna och hunden ska ha ett certifikat från någon av de amerikanska rasklubbarna.

Det finns folk som hävdar att de föder upp ”pitbulls” men om de inte kan bevisa hundens ursprung är det läge att vara på sin vakt om man går i köptankar. Den ökade efterfrågan på pitbulls har orsakat viss oseriös avel där man exempelvis avlat på olämpliga individer eller korsat in andra raser, kanske för att förstärka egenskaper som egentligen inte hör till rasen, som att de ska vara aggressiva och ”vaktiga”. En del ”uppfödare” ser en chans att tjäna pengar på att sälja dessa hundar. När hundar som inte är riktiga pitbulls säljs och kanske dessutom hamnar hos olämpliga ägare späder detta på rasens dåliga rykte ytterligare samt gör det svårare att skilja på ”pitbull” och pitbull. Detta problem blev extra tydligt i Sverige under år 1994 då rasen förbjöds och blev svårare att få tag på, ett förbud som dock upphävdes tre år senare.

Pitbull har tyvärr fått dåligt rykte

Utseende, egenskaper och hälsa

Pitbullterriern, framavlad av en riktig uppfödare är en medelstor, korthårig kamphund med atletisk kroppsbyggnad och trevligt temperament. Hundar av denna ras tycker om människor och är mycket tillgivna och känsliga. De är också mycket förarveka, vilket betyder att de inte utmanar sin ledare som exempelvis en Rottweiler eller Schäfer kan göra. Det är en hund med mycket ”gameness” som väldigt enkelt förklarat innebär att hundens ”vilja”, och att den inte ger upp trots stora påfrestningar, vilket är en avgörande kampegenskap. Trots sitt rykte är pitbullterriern inte aggressiv mot människor, det är nämligen en av egenskaperna som varit viktig att tillvarata inom aveln eftersom att en bra kamphund måste gå att hantera i alla situationer. Ett uttryck som brukar användas för att beskriva pitbullterriern är ”Muskler av stål – hjärta av guld”. Det finns anlag för viss aggressivitet mot andra hundar, särskilt av samma kön, varför det är viktigt att låta hunden umgås med andra vänliga hundar från en tidig ålder.

Eftersom att rasen sedan långt tillbaka är avlad på prestation och inte på utseende, är spannet för vad som är tillåtet i fråga om färg och storlek ganska brett. Generellt kan man säga att en hanhund väger omkring 14-28 kg och en tik 12-25 kg. Mankhöjden är omkring 40-55 cm. Kända sjukdomar för rasen är höftledsdysplasi, gråstarr och hudproblem (exempelvis till följd av allergi).

Passar en pitbullterrier mig?

Pitbullen är en allroundhund som passar bra som familje-, sällskaps-, bruks- och utställningshund. Man bör ha hundvana sedan tidigare eftersom att det är en hund som kräver mycket aktivering och en engagerad ägare som kan uppfostra hunden med stort tålamod, mycket tid, kärlek och uppmuntran. Rätt hundfoder är såklart också viktigt. En alltför hård uppfostran kan skapa en nervös och osäker hund. Det är viktigt med miljöträning tidigt i livet, speciellt social träning där hunden får chans att träffa andra hundar. När hunden fortfarande är valp ska man inte motionera hunden för mycket, håll det på en lekfull nivå i ca 1-1,5 år för att sedan trappa upp träningen allteftersom hunden växer och utvecklas.

Läs mer om att välja hund här

Pitbull är inte farlig

Hur gör jag för att köpa en pitbull?

Det kan vara svårt att få tag i en renrasig pitbull i Sverige, i dagsläget finns bara några hundra renrasiga pitbullterriers i landet. Det är inte så lätt att man kan googla sig till en uppfödares hemsida och gå vidare därifrån. Eftersom att rasen som sagt inte är godkänd i Sverige finns det inga uppfödare registrerade i SKK. Om man är intresserad av att köpa en pitbull får man räkna med att det kommer vara en lång process och de uppfödare som finns är mycket noggranna med att hundarna inte hamnar i fel händer. Det du kan göra är att försöka komma i kontakt med någon som äger en renrasig pitbull, både för att bekanta dig mer med rasen och för att få mer information om hur du kan gå tillväga för att själv köpa en pitbullterrier. Ofta får man vända sig utomlands, men det är viktigt att man noggrant kontrollerar hundens bakgrund för att vara säker på att man inte blir lurad. Man bör undvika vanliga köp- och säljsidor där folk utger sig för att sälja pitbulls, då det är ovanligt att dessa verkligen är just pitbullterriers och att uppfödarna är seriösa.

Vad tycker du? Var är din erfarenhet av att köpa pitbulls? Lämna gärna en kommentar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.